07 juni 2009

viktigt!

Vi får åka hem imorgon!!

*hurra*

om de nu inte peppar-peppar kommer på/hittar nåt annat otillbörligt!
Dock så finns det nu några aber kring S-man och hans nya liv som levertransplanterad.
Tänkte dela med mig av dessa viktiga och tänkvärda saker till er, för det är ju flera av er som läser här som träffar oss i verkliga livet. Kan vara skönt för er oxå att veta hur och varför vi gör som vi gör.

Först och främst
;

Det är jätteviktigt med hygienen, både för S-man, oss som familj men även er som kommer och ska träffa oss. Detta beror främst på att S-mans immunförsvar är i princip borta med hjälp av en massa tunga läkemedel. Detta i sin tur för att hans kropp inte ska stöta bort den nya levern, som kan tolkas som ett främmande föremål för kroppen. Så då är det viktigt att hålla en god hygien för att minska smittspridning så mycket som möjligt.

Sen är det även viktigt att man inte är sjuk -givetvis- men vet man med sig att man varit/känner sig risig, eller om man träffat nån annan som är sjuk, så är det direkt olämpligt att träffa nån av oss. För blir S sjuk, om det så "bara" är en liten förkylning så kan det i värsta fall sluta med en avstötning, och då måste S till sjukhus och få Kortison och förhoppningsvis så kan man hejda astötningen då. Men vill det sig riktigt illa så kan han behöva en helt ny lever om det är så att avstötningen inte kan hejdas. I de allra flesta fall brukar dock avstötningen kunna hejdas i tid. Alltså, en förkylning kanske är liten för dig och mig, men kan bli nåt mycke större för S. Det får vi hjälpas åt att respektera.

Sen är det en hel massa saker till som vi i familjen måste tänka på, i synnerhet S-man. Bl.a. så får han inte vara i solen, inte äta grapefrukt, han måste äta immunsänkande läkemedel resten av livet. Inte dricka alkohol, vistas i skitig/dammig miljö.. etc.. Det är MYCKET som vi måste tänka på nu, en del saker kommer vara ungefär som vanligt, men andra saker måste vi ändra lite på..

Så jag hoppas att ni har förståelse för om vi ibland måste tacka nej till vissa saker, eller om vi inte kan vara med, för det handlar inte om er då, utan om att vi måste tänka på S, och sätta hans hälsa i första rummet!

Om det är något som ni tycker verkar konstigt eller oklart så FRÅGA. Gå inte runt och undra, eller sura över nåt, utan fråga! Det finns inga dumma frågor!

Vi tycker så mycket om er alla; Familjen, Vännerna, Kollegorna... Ja ni är Mååånga där ute som vi älskar! Vi vill ha er i våra liv, och träffa er så mycket vi bara kan, så var inte rädda nu och dra er undan, för det vill vi verkligen inte. Därför vill vi att ni frågar om det är något ni undrar över eller är osäkra på.

tack för mej! Nu ska jag gå tillbaka till hotellet å försöka komma i säng i tid...

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad bra att ni är öppna och talar om hur det ligger till, det uppskattas! Vi ska göra allt vi kan för att S ska få behålla sin nya lever! Telefonen är en bra uppfinning, den kan man göra mycket med=) Hör av dig så snart du kan, hoppas ni får en trevlig hemresa! Puss och kram från Tibro!