09 juni 2008

dystra besked

Okej.

Nu har vi vart på sjukhuset idag. Det blev dessvärre dystra besked. Lille M har ett hål i hjärtat...


Med fina ord heter det Kammarseptumdefekt kallas också ventrikelseptumdefekt, VSD. Kammarseptumdefekt innebär att det finns ett hål i skiljeväggen mellan kamrarna (grön ring). Blått markerar syrefattigt blod, rött markerar syrerikt blod. Hålet gör att blod från vänster kammare går till höger kammare och att blodflödet till lungorna ökar. Om man har ett stort hål mellan kamrarna kommer blodtrycket i höger kammare och lungpulsådern att bli förhöjt. På sikt innebär det en risk för att de perifera blodkärlen i lungorna skadas (pulmonell hypertension).
Cirka en tredjedel av alla hjärtfel är kammarseptumdefekter.





Detta är inget som växer bort, utan Lille M kommer att opereras någon gång innan han fyllt ett år. Och det är ett relativt vanligt hjärtfel, som åtgärdas med en operation som är ganska riskfri. Men liksom alla ingrepp så kan läkarna inte lämna några garantier. Så nu väntar kontroller en gång i veckan ungefär, fram tills operationen. Usch det känns verkligen så hemskt. Vi vet att det kunde vart mycke värre, men man blir så egoistisk, och undrar "Varför just vi?" Men även om vi blir lite deppade och ledsna så försöker vi ändå tänka gott om läkarvården, och chanserna och utsikterna för att våran lille goding faktiskt kommer att bli helt frisk och återställd en vacker dag. Men det är svårt emellanåt, när gråten stockar sig i halsen.

Men som min älskling sa, har vi klarat allt annat så klarar vi detta också - tillsammans!

Oj - nu vaknar mammas troll! Plikten kallar!



kram mina vänner, i love you!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var inte roliga besked det inte.. :( Barnens kusin, Iris, har blåsljud på hjärtat.. är inte insatt, men låter som samma.. Men jag har inte hört nåt om nån operation, utan vad jag förstått ska det växa bort på henne.. Måste kännas jätte jobbigt för er.. Kan inte annat skriva än att vi tänker på er! Kramar i massor! /Johanna m.familj

Anonym sa...

Oj, verkligen tråkigt, det låter verkligen inte roligt. Tänker på er!
Kram /Emma G